rol overheid in gezond en duurzaam voedsel

Persbericht: Consument verwacht dat overheid gezond en duurzaam voedsel goedkoper maakt

Het 17e Duurzaamheidkompas is beschikbaar
Door: Webredactie

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Den Haag – 71% van de consumenten vindt dat we de komende jaren meer aandacht aan gezonde en duurzame voeding moeten besteden, dat blijkt uit de resultaten van het 17e Duurzaamheidskompas gezond en duurzaam voedsel dat Schuttelaar & Partners samen met SAMR heeft uitgevoerd. Om dit te realiseren is er volgens 70% van de consumenten een duidelijke rol voor de overheid in gezond en duurzaam voedsel weggelegd.

 

Onduidelijkheid over voedsel

De aandacht van de Nederlandse consument is duidelijk op voeding gevestigd. 62% van de respondenten zegt geïnteresseerd te zijn in voeding en dat het ze persoonlijk bezig houdt. Het enorme belang dat consumenten hechten aan gezond en duurzaam voedsel blijkt ook uit het feit dat 74% van de respondenten vindt dat gezond voedsel goedkoper moet worden vergeleken met nu en dat het vooral goedkoper moet zijn dan ongezond voedsel. Hierdoor wordt de keuze voor gezond voedsel gemakkelijker gemaakt.

Het is consumenten vaak onduidelijk wat gezond voedsel is. Informatie waarop voedsel beoordeeld kan worden is onvoldoende of ontbreekt volledig. Deelnemers aan het onderzoek vinden het een taak van de overheid om orde in de chaos te scheppen als het gaat om informatie over voedsel. De helft van de respondenten gaat een stapje verder en vindt dat de overheid zelf actief moet aangeven wat gezond en duurzaam voedsel precies is.

Minister van Voedsel

85% van de respondenten staat niet afwijzend tegenover een Minister van Voedsel die zich uitsluitend met een gezonde en duurzame voedselvoorziening bezig gaat houden. 45% staat hier zelfs positief tegenover. Een belangrijke conclusie met het oog op de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en een nieuw kabinet.

Consumenten verwachten dat een Minister van Voedsel gezond en duurzaam voedsel goedkoper dan ongezond voedsel maakt, orde in de verwarrende informatie over voedsel schept en duurzame productie bevordert. De positieve reacties focussen zich op het grote gezamenlijke belang van gezond voedsel, beter toezicht op voedsel en de integrale aanpak die juist één Minister van Voedsel kan voeren in plaats van de huidige gespreide taakverdeling bij de ministeries van EZ, BuZa, VWS en I&M. De mensen die negatief (15%) tegenover een Minister van Voedsel staan maken zich zorgen om de grote hoeveelheid bestaande ministerposten, of menen dat het de verantwoordelijkheid van mensen zelf is om gezond te eten of hebben weinig vertrouwen in de overheid.

Echter volgens de consument ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de overheid, ook van bedrijven en maatschappelijke organisaties wordt verwacht dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en gezondere en meer duurzame voeding gaan produceren en bevorderen.

 

Aanvraag Duurzaamheidkompas

Meer weten? Vraag hieronder gratis het laatste Duurzaamheidkompas van SAMR en Schuttelaar & Partners aan.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
The following two tabs change content below.
Webredactie

Webredactie

Webredactie

Alle berichten van Webredactie

Meer uit de serie duurzaamheid
Meer uit de serie duurzaamheidkompas
Meer uit de serie MVO
Meer uit de serie persbericht
<< TERUG

Ook interessant