uitgave klimaatvinders 750x1000px

Klimaatcommunicatie? Zo vermijd je de 3 belangrijkste valkuilen

Klimaatverandering: de ene burger staat te springen om er iets aan te gaan doen, de ander vindt het pure bangmakerij. Verschillende mensen in beweging krijgen, dat betekent slim inspelen op hun leefstijlen. Een workshop met de Ons Water Leefstijlvinder leert lokale overheden gerichter communiceren over waterkwaliteit, waterveiligheid en klimaatadaptatie.


Gemeenten, provincies en andere publiek instanties stappen vaak in één of meerdere van de volgende drie valkuilen:

1. Communiceren in het grijs

De 4 leefstijlen die we bij SAMR meestal hanteren, hebben we voor het thema klimaatverandering en waterbeheer uitgebreid naar 6.

leefstijlen klimaat

Apart communiceren met 6 verschillende doelgroepen lijkt inefficiënt. Daarom sturen veel organisaties één en dezelfde brief naar iedereen. Door de kleuren te mengen, word je grijs. En spreek je met zo’n algemene brief uiteindelijk helemaal niemand aan. Communiceer dus altijd gericht voor maximaal effect.

2. Te kieskeurig zijn

Té gericht communiceren is weer het andere uiterste. Concentreer je dus niet op één kleur. maar scheid de communicatie met verschillende doelgroepen slim. Concentreer je op Facebook bijvoorbeeld op de ‘gezellige’ gele doelgroep en in informatiefolders op de analytische ‘blauwe’. Of kijk per fase welke doelgroep het meest interessant is. Zoek je vrijwilligers? Dan richt je je natuurlijk op actief betrokkenen en niet op meer sceptische groepen.

3. Selecteren aan de poort

Je hoeft doelgroepen niet actief gescheiden te houden. Vertrouw erop dat doelgroepen vanzelf de weg vinden die het beste bij ze past. Komt er bij je ‘blauwe’ bijeenkomst een ‘rood’ iemand binnen? Geen probleem! Klikt een ‘groene’ op de webpagina voor ‘geel’? Maakt niet uit. Mensen uit de ene doelgroep kunnen een boodschap die voor de andere bedoeld is best interessant vinden. Maar door het werken met de leefstijlvinder, zorg je er wel voor dat je specifieke doelgroepen beter bereikt.

Aan de slag met praktische handvatten

We maakten de Ons Water Leefstijlvinder samen met de partners van ‘Ons Water’ en tot nu toe hebben 72 organisaties zich erbij aangesloten. In de workshops die bij de Leefstijlvinder horen, krijgen deze organisaties praktische handvatten om aan de slag te gaan en gerichter te communiceren over waterbeleid en klimaatverandering. Eerder lanceerde SAMR in opdracht van 9 provincies de Leefstijlvinder Leisure (www.leefstijlvinder.nl) en in het najaar van 2019 volgt een Leefstijlvinder voor de Energietransitie. Want hoe gerichter je communiceert op zo’n thema, hoe meer burgers je kunt activeren.

Meer informatie over onze BSR leefstijlvinders? Neem contact op met Paulien Schieven via paulien.schieven@samr.nl. Zij vertelt je graag meer.

Onweerstaanbaarheidsmodel

Het Onweerstaanbaarheidsmodel, de overtuiging en de professionals

Op 1 mei verscheen De Onweerstaanbaarheidstheorie van Jan Heuvel. Het boek wijst bedrijven een weg uit de commodity-valkuil. Hoe ontsnap je aan een wereld waarin merken, producten en diensten steeds meer op elkaar lijken? Op samr.nl een vijfdelige serie publicaties rondom het boek. Slotaflevering 5: het Onweerstaanbaarheidsmodel, de overtuiging en de professionals.  


De serie publicaties uit De Onweerstaanbaarheidstheorie van Jan Heuvel besluiten we met een round-up. Waarin de auteur spreekt over zijn Onweerstaanbaarheidsmodel. Afgerond met een greep uit de interviews, waarin professionals hun kijk geven op het belang van positionering en innovatie in een nieuwe tijd.

De Onweerstaanbaarheidstheorie is geschreven vanuit het rotsvaste geloof dat innoveren niet de ongrijpbare, vreeswekkende bol is waar zo veel ondernemers en managers het voor houden. Ik ben ervan overtuigd dat innoveren is te leren, sterker nog: vooral een kwestie is van logisch nadenken.

De Onweerstaanbaarheidstheorie draait om vier constateringen:

  1. Je kunt veranderingen negeren, maar in het tempo waarin markten nu veranderen is het dan snel met je afgelopen.
  2. Frustratie over afnemend succes is dodelijk. Wat je doet wás altijd goed, maar is het nu niet meer. Dus moet je veranderen.
  3. Dat technologie jouw markt ontwricht, nieuwe partijen het leven voor klanten veel gemakkelijker en aangenamer maken, is onvermijdelijk.
  4. Omarm de nieuwe tijd.

Met het Onweerstaanbaarheidmodel vindt iedereen zijn eigen, unieke plek. Het onderscheidt innovaties op product-, service- en marketingniveau. Met daarbinnen twaalf ‘verschilmakers’. Je unieke plek vinden is daarmee een kwestie van logisch nadenken, analyseren en aanwijzen geworden.

Voor het boek sprak ik met vele professionals. Ze onderstreepten ‘De Onweerstaanbaarheidstheorie’ en gaven er verdieping aan.

Greo Belgers

Director marketing international bij Triodos Bank over wat er in de wereld aan de hand is en hoe zijn bank daarop inspeelt:
“In de wereld van vandaag en morgen is polarisatie een groot thema. Als samenleving hebben we te maken met overstressed citizens, active citizens, obedient citizens en pragmatic citizens. Deze groepen zijn er altijd wel geweest, maar in vrij stabiele verhoudingen en omvang. Nu is er een duidelijke beweging zichtbaar waarin de obedient en active citizens in omvang afnemen, terwijl het aantal overstressed en pragmatic citizens toeneemt. Had Triodos Bank tot nu toe vooral een sterke aantrekkingskracht op de active citizens, een enorm maatschappelijk betrokken groep, nu wordt ook de groeiende groep pragmatic citizens belangrijker: goed opgeleide mensen die niet zo veel hebben met traditionele landelijke politiek, maar des te meer met alles wat van belang is in hun nabije omgeving en juist daar het verschil willen maken.”

Camiel Rutten

Business development manager bij Qander Consumer Finance, spreekt uit eigen ervaring en visie over de kansen van de embedded services-strategie zien:
“Online distributie van kredieten werkt niet, het is ingehaald door de tijd. De regelgeving voor het verstrekken van krediet is zo veranderd, dat het niet meer past bij een online realtime model. Zelf hebben we geen groot marketingapparaat, daarom doen we vooral aan co-branding met bedrijven als Hudson’s Bay, Lufthansa en Knab. We gaan mee op hun naam, kanalen en loyalty-programma. Daarbij richten we ons voortdurend op het creëren van nieuwe toegevoegde waarde voor de klant. Uniek is bijvoorbeeld ons volledig digitale aanvraagproces.”

Jan Hamburger

Manager commercie, Turien & Co. Werkt bij een dienstverlener bij uitstek, een van de grootste assuradeuren van Nederland. Zelf is hij een van de grootste pleitbezorgers van ‘anders denken’:
“De dagen van de traditionele dienstenmerken voor de massa zijn geteld. Het denken van verzekeraars wordt sterk bepaald door het denken als juristen. Die lopen vaak toch een paar decennia achter.”


Lees hier het interview met Jan Heuvel.

De Onweerstaanbaarheidtheorie wil bereiken dat ieder bedrijf en organisatie het verschil kan maken. Door de juiste inzichten te geven, een model te bieden tot gestructureerd en logisch nadenken.

Jan Heuvel, april 2019

Bestel De Onweerstaanbaarheidstheorie hier.

cover B2B 1200x628px 2

B2B-marketeer, kom in actie

Jarenlang was B2B-marketing een vak apart. Je kon het niet zomaar vergelijken met B2C-marketing. Maar tijden veranderen en de verschillen tussen B2B en B2C worden kleiner. Natuurlijk: er zijn nog steeds B2B omgevingen die zich kenmerken door een enorme (technische) complexiteit en een uitgebreide DMU. Maar steeds meer markten worden transparanter en door technologie eenvoudiger. In die markten wil de B2B-klant persoonlijker benaderd worden en verwacht hij dezelfde service-levels die hij in zijn dagelijks leven als consument ervaart. Voor veel B2B bedrijven vergt dat een behoorlijke omslag. Tijd voor actie dus.

Convenience: time well saved

Sinds 2007 doen we onderzoek naar het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland (B2C). Daar zagen we vijf Gouden Regels ontstaan; wees beschikbaar, kom je belofte na, val de klant niet onnodig lastig, doe niet moeilijk en geef je fouten toe. Allemaal operationele regels, gericht op het principe ‘time well saved’. In B2C zijn dit inmiddels hygiënefactoren geworden. In B2B valt hier nog veel te winnen. Zorg ervoor dat je het je klant zo makkelijk mogelijk maakt om zaken met je te doen. Stel dat je bouwmaterialen levert. Als een ZZP’er dan niet een uur, maar vijf minuten op zijn materialen moet wachten, kan hij een extra klus doen. Je verdient letterlijk geld voor hem. Reken maar dat de tevredenheid dan toeneemt.

Ook in B2B worden bedrijven als Coolblue de standaard

Zo was ik laatst bij een B2B-organisatie om de resultaten van een klanttevredenheidsonderzoek te bespreken. Die klanten waren niet zo tevreden als ze hadden gedacht. Ze snapten er niets van. ‘Onze service is de beste in de branche’. Dat is precies wat er fout gaat. Ze vergelijken zich met de branche, B2B dus. Een branche waar het heel normaal is dat een levering een week op zich laat wachten. Als je de branche als benchmark aanhoudt, kun je er zeker van zijn dat klanten niet tevreden zullen worden. Klanten vergelijken je namelijk met de Coolblues van deze wereld. En verwachten dus dat duidelijk is of en waar je voorraad hebt, dat je snel kunt leveren, op de door hun gewenste plek.

Experience: time well spent

Waar time well saved vooral heeft te maken met je Operational Excellence, gaat Time well spent (*) een stukje verder. Namelijk het bieden van een experience of betekenis. Het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland 2019 is de Efteling. Nogal wiedes dat zij een belevenis bieden, zul je denken. Maar die belevenis begint al in de wachtrij voor een attractie. Wat te denken van horeca-groothandel Bidfood met “Foodreporter” en “Foodyard”. Foodreporter levert (online) content voor horeca-professionals. Met Foodyard heeft Bidfood fysieke demo-keukens ingericht waar koks elkaar kunnen ontmoeten, leren en experimenteren. Waarmee Bidfood horecaprofessionals een experience biedt waarin ze zich ook nog verder kunnen ontwikkelen.

Toegegeven, het vergt wat creativiteit om dit soort voorbeelden te vertalen naar jouw specifieke situatie. Maar we weten allemaal dat we creatief en innovatief zullen moeten zijn om te overleven. Dat terwijl we als B2B marketeers ook nog gewoon afgerekend blijven worden op onze lead generatie.

Daarom nog eens 3 grote thema’s op een rij. De thema’s die volgens mij een prominente plaats moeten hebben op jouw agenda.

Drie pijlers voor B2B-marketing

Om het wat makkelijker te maken heb ik een kort actieplan opgesteld. Een actieplan dat bestaat uit drie pijlers:

1. Data driven

Allereerst moet je zorgen dat je je topline vergroot. Of, in normaal Nederlands, zorgen voor meer omzet. Vertaald voor de B2B marketeer: aanleveren van leads. Leadgeneration doe je een stuk effectiever door je sales en marketing data driven te maken. Verzamel al je data, koppel die data en verrijk het met andere (open) databronnen. Start met ‘predictive modelling’ op basis van je transactionele data. Zo kun je de kansen vergroten op cross en up sell door klanten relevante aanbevelingen te doen. En zelfs prospects identificeren die niet eerder zo scherp inzichtelijk waren. Zo kan je je schaarse budget richten op de leads die voor jouw organisatie het meest kansrijk en profijtelijk zijn.

2. Customer experience

Nieuwe klanten zijn onmisbaar, maar net zo belangrijk is het vergroten van je bottomline. Oftewel, zorgen voor meer omzet en een betere marge uit bestaande klanten. Dat doe je door een optimale customer experience te bieden. Onderzoek de ervaringen van je klanten, prioriteer een verbeterprogramma en richt je processen zo in dat je jouw klanten een optimale ervaring beleven. Dat zorgt voor loyale klanten en klanten die groeien.

3. Blijf relevant

Tsja, dat klinkt als een enorme open deur; relevant blijven. Wie wil dat niet? Probleem is dat het makkelijker is gezegd dan gedaan. Belangrijk is dat je trends in de markt continu in de gaten houdt en je bij elke trend afvraagt of dat jouw organisatie raakt, zodat je proactief kunt handelen. In dit geval is het een voordeel dat B2B wat achterloopt op B2C. Daardoor kun je in de gaten houden wat er speelt in B2C en toepassen in je eigen organisatie. Op dit moment zien we vanuit de data van het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland dat het thema ‘mens en maatschappij’ ook is doorgedrongen tot klantvriendelijkheid. Klanten vinden jouw organisatie dus klantvriendelijker als die zich op meer richt dan de klant alleen. Ja, “Business for Good” lijkt het volgende buzz woord, maar in trenddata van meer dan 10 jaar zien we dat dit een “qualifier” zal gaan worden. En die komt vanzelf naar boven in de bedrijfskolom. Dus ga alvast te rade hoe jij ‘business met een maatschappelijk hart’ kunt toepassen.

En waar gaan we dan beginnen? Optimaliseren van onze data, de customer experience in kaart brengen of nadenken over de transitie naar Business for Good. Laten we er eens over praten. Kijken waar jouw grootste winst te halen valt. Bij SAMR Marktvinders vind je een multidisciplinair team met 3 pijlers: data, research en design.

(*) Beide begrippen zijn overigens al in 1999 geïntroduceerd door Pine & Gilmore in hun boek De betekeniseconomie.

first mover

De eerste van twaalf verschilmakers: wees een first mover

Op 1 mei verscheen De Onweerstaanbaarheidstheorie van Jan Heuvel. Het boek wijst bedrijven een weg uit de commodity-valkuil. Hoe ontsnap je aan een wereld waarin merken, producten en diensten steeds meer op elkaar lijken? Op samr.nl een vijfdelige serie publicaties rondom het boek. Aflevering 4: de eerste van twaalf ‘verschilmakers’: wees een first mover


De kans om onweerstaanbaar te worden ligt er ook in jouw markt. Er zijn twaalf ‘verschilmakers’ op product-, service of marketingniveau. We beginnen op productniveau bij verschilmaker 1: wees een first mover. Het product dat niemand anders biedt, is gestoeld op een van de twee volgende werkwijzen:

  1. trendspotten: signaleer en omarm een nieuw ontstane behoefte
  2. denk tech: bedenk een nieuwe oplossing voor een bestaande behoefte

1. Nieuwe behoeften: maak trendspotting crux en doe

Onze basisbehoeften, à la Maslow, blijven altijd gelijk, maar er ontstaan daarbinnen wel nieuwe behoeften. Die komen voort uit trends. Die moet je dan wel vroegtijdig spotten. En je moet vooruit durven ondernemen. Een prachtvoorbeeld vind ik als ik spreek met Rutger van Goor den Oosterlingh, Managing Director Propositions bij verzekeringsbedrijf Aon. Hij en zijn merk verzekeren miljoenen auto’s, maar zijn al volop bezig met de volgende behoeften; zelfrijdende en vliegende auto’s.

Aon kan deze strategie volgen, doordat zij door hun rol in de keten – direct contact met de klant – en door hun wereldwijde omvang overal permanent hun voelsprieten in de markt hebben. Zij zien als eerste of als een van de eersten wat er gebeurt.

Het gaat niet alleen maar om verzekeren van de vliegende of de zelfrijdende auto’s, maar breder, om het signaleren van innovatie in mobiliteit. Daarna moeten partners in de keten – o.a. verzekeraars – worden geënthousiasmeerd. Ook  het samenbrengen van partijen op het gebied van publiek en privaat terrein is onontkoombaar bij dit soort innovaties. Kijken naar de wet- en regelgeving en het investeren in een nieuw netwerk. Het is zoals Rutger van Goor den Oosterlingh zelf zegt:

“Wij opereren in de voorhoede van de golf van grote veranderingen. Wij doen experimenten en geven vol gas wanneer we zien dat een markt echt potentieel heeft. Wij lopen nu ver voorop als het gaat om het verzekeren van zelfrijdende auto’s.”

Spotten en vervolgens doen: het zijn de voorwaarden om een first mover te worden.

2. Een bestaande behoefte beter maken: tech denken.

Een nieuwe dienst kun je ook ontwikkelen door opnieuw te kijken naar een al langer bestaande behoefte. Vraag jezelf af: ‘welke behoefte kun je met nieuwe technologie beter vervullen dan waartoe het huidige aanbod in staat is?’ Kunstmatige intelligentie, blockchain, 3D-printing, biotechnologie, nanotechnologie? Kleding kun je maken uit kunstmest, huizen kun je 3D-printen. De eerste 3D-geprinte autobusjes zijn al op de markt. In Zweden kun je bij het openbaar vervoer inchecken met een onderhuidse chip. De Embr Wave is een armband die het probleem oplost van koukleumen: met een druk op de knop word je warmer (of kouder).

Klantinzicht gaat voor tech
De belangrijke denksprong die je hier moet maken: denk niet vanuit alleen tech, maar vanuit de totale waardepropositie die je wilt neerzetten. Dat wil zeggen: begin met een baanbrekend klantinzicht (waar zit de pijn van je doelgroep waarvoor niemand een goede oplossing biedt), wat is jouw kernbelofte en hoe ga je die precies bewijzen? Dat bewijs bestaat in de kern uit jouw unieke product, maar daarnaast uit alle elementen die consumenten raken: de totale klantervaring, prijsstelling, marcom en sales.

Een nieuwe ontwikkeling is het ontwerpen van producten op basis van algoritmen, zoals het Amerikaanse Stitch Fix doet. Algoritmen nemen de plaats in van mode-ontwerpers, door te kijken naar data die de voorkeuren duidelijk maken voor kleur, snit en print. Tot iets echt verrassends leidt dat nog niet; de creativiteit zit vooralsnog bij de menselijke ontwerpers.

Tot slot: van MVP naar MIP

Met de druk om producten steeds sneller op de markt te krijgen is het denken in minimum viable products (MVP), minimaal levensvatbare producten populair geworden – vooral in de wereld van agile, lean en scrum. De gedachte is dat je snel klantenfeedback kunt krijgen als je snel een product op de markt brengt dat aan minimale functionele eisen voldoet. Dit idee is komen overwaaien uit de softwarewereld, waar bètaversies gewoon zijn en de eerste klanten allerlei foutjes voor lief nemen.

Voor alle andere sectoren kijk ik daar toch anders tegenaan. Daar moet je gaan voor een minimum irresistible product (MIP), een minimaal onweerstaanbaar product. Het risico is levensgroot dat je met een MVP de verkeerde conclusie trekt (‘ze vinden het maar niets’) en en passant nog even je merkreputatie beschadigt. Dus: voeg aan je MVP direct al in ieder geval enkele onweerstaanbare elementen toe. Het minimale is ‘surface design’: de buitenkant aangenamer, leuker maken. Het maximale niveau is ‘deep design’: je product zodanig ontwerpen dat niet alleen de buitenkant, maar ook het daadwerkelijke gebruik een aangename ervaring is.


Rondom het verschijnen van het boek ‘De Onweerstaanbaarheidstheorie’ van Jan Heuvel, publiceren wij enkele publicaties. Binnenkort publicatie #5: De professionals en de overtuiging.

Lees hier het interview met Jan Heuvel.

De Onweerstaanbaarheidtheorie wil bereiken dat ieder bedrijf en organisatie het verschil kan maken. Door de juiste inzichten te geven, een model te bieden tot gestructureerd en logisch nadenken.

Jan Heuvel, april 2019

Bestel De Onweerstaanbaarheidstheorie hier.

Differentiatie en disruptie

Differentiatie en disruptie, de twee niveaus waarop je het verschil kunt maken

Op 1 mei verscheen De Onweerstaanbaarheidstheorie van Jan Heuvel. Het boek wijst bedrijven een weg uit de commodity-valkuil. Hoe ontsnap je aan een wereld waarin merken, producten en diensten steeds meer op elkaar lijken? Op samr.nl een vijfdelige serie publicaties rondom het boek. Aflevering 3: De twee niveaus waarop je het verschil kunt maken: differentiatie en disruptie.


We willen onweerstaanbaar worden, weg uit de wereld waarin iedereen op elkaar lijkt. We spraken over de drie ontsnappingsroutes: op productniveau, serviceniveau en marketingniveau. Binnen de drie ontsnappingsroutes zien we drie niveaus: 1. overleving, 2. differentiatie en 3. disruptie. Met de laatste twee kun je daadwerkelijk het verschil maken.

Niveau 1: overleving

Veel zogenaamde innovaties die bedrijven aan de markt presenteren, zijn slechts nieuw voor het bedrijf zelf, niet nieuw voor de markt. Oftewel: gelijke tred houden met de buren. Je kunt net als je concurrenten aan marketing automation gaan doen, stapelkortingen gaan bieden, een dienst aan je assortiment toevoegen die zij allang bieden, je klanttevredenheid op marktconform niveau gaan brengen… Het helpt je niet uit de commodity-valkuil te ontsnappen.

Een goed voorbeeld is de massale uitvoering van A/B-testen om de conversie in de salesfunnel te verhogen, meestal met niet meer dan 0,2 procent verbetering. Met als argument: ‘dan hebben we hard bewijs en als we heel veel A/B-testen doen, komen we vast veel verder.’ Dat blijkt echter maar beperkt waar te zijn: al je concurrenten zijn er namelijk ook mee bezig.

De echte oplossing ligt op niveau 2 en 3.

Niveau 2: differentiatie

Met differentiatie bedoelen we innovaties die nieuw zijn voor de huidige markt waarin je onderneming opereert, maar waarbij je niet je hele businessmodel op z’n kop zet. Hier wordt het leuk, want dit is het gebied waar bedrijven aan de commodity-valkuil kunnen ontsnappen.

De meeste innovatie-inspanningen van dienstverlenende ondernemingen richten zich op het realiseren van een betere, nieuwe klantervaring. Een logische ontwikkeling, want zo ontsnap je uit de commodity-valkuil: van je commodity maak je een experience. Toch beginnen experiences nu zelf commodity’s te worden. Iedereen doet het… Via die weg moet je dus wel een werkelijk unieke experience bieden om blijvend uit de commodity-valkuil weg te blijven.

Twaalf verschilmakers

OnweerstaanbaarheidsmodelExperience en toch anders: er ligt een wereld van mogelijkheden open. Met twaalf verschilmakers die door velen niet worden gezien. Ze staan in de middelste ring van het Onweerstaanbaarheidsmodel, in het boek bespreken we ze een voor een.

Niveau 3: disruptie

Welkom game changers. Hier vind je het wiel opnieuw uit. Dit is het soort innovatie dat de potentie heeft om een ​​groot deel van een sector op zijn kop te zetten. Door het radicaal anders te doen dan je concurrenten.

Op alle spannende basismogelijkheden gaan we in het boek uitgebreid in. Alvast een tipje van de sluier: disruptie wordt tegenwoordig vereenzelvigd met digitale transformatie, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Wat wel altijd het geval is: disruptieve innovatie vergt drie dingen.

  1. Het vraagt om het vermogen fundamentele marktimperfecties te onderkennen, alle vooronderstellingen los te laten en te kunnen leven met een ongewisse uitkomst. Het vermogen om niet direct te denken in termen van probleem → oplossing, maar de onzekerheid én alle mogelijke oplossingen te omarmen. Groter dan groot durven dromen, denken en handelen.
  2. Je hebt een bedrijfscultuur nodig waarin falen, groeien, leren en de beste willen zijn in het oplossen van problemen de normale mindset is. Hoe disruptiever de uitkomst van dit innovatieproces is, des te meer pijn het in je organisatie doet. Je gehele businessmodel moet op de schop, de rollen van product/service research & design, marketing, sales, inkoop, IT, klantcontact: alles verandert en iedereen zal moeten veranderen.
  3. En o ja, je moet er ook tegen kunnen dat je voor gek wordt verklaard, dat je faalt terwijl de spotlights op jou gericht zijn.

Ik spreek een verzekeraar met een allesbehalve saaie verzekeraarsvisie. Geert Deschoolmeester, head of market management, Allianz Benelux.

“Kijken naar echte innovatie is cruciaal in onze markt. Doen we het niet zelf, dan komt er een ander en riskeren we de wedstrijd te verliezen. We hebben de neiging in de sector vaak te navelstaren, waardoor we de echte kanteling te laat zien. Soms klein in de kiem, maar een babyhaai is nog altijd een haai.”

Verbeeld de toekomst

Wat Deschoolmeester feilloos doorheeft: om zelf disruptieve innovatie te laten plaatsvinden is de eerste stap om de toekomst opnieuw te verbeelden. Wat moet het brengen voor mensen, wat vind jij dat ze verdienen? En nog breder, wat vind jij dat de wereld verdient, wat jullie bedrijf daaraan moet bijdragen?

Disrupties komen altijd voort uit een soort hoopvolle, diepe langetermijnvisie. Disrupties veranderen het gedrag van mensen. Netflix wilde het aloude tv-kijkgedrag van mensen nog beter maken. Kijken hoe je wilt, op je laptop, tablet, smartphone of tv-scherm, maar dan naar een zelfgekozen serie of film. Die kans ligt er ook in jouw markt, op product-, service en marketingniveau. Sterker: er zijn twaalf verschilmakers.


Rondom het verschijnen van het boek ‘De Onweerstaanbaarheidstheorie’ van Jan Heuvel, publiceren wij enkele publicaties. Binnenkort verschijnt publicatie #4: verschilmaker nr. 1, wees een first mover.

Deel #2: De negen emoties voor je propositie.

De Onweerstaanbaarheidtheorie wil bereiken dat ieder bedrijf en organisatie het verschil kan maken. Door de juiste inzichten te geven, een model te bieden tot gestructureerd en logisch nadenken.

Jan Heuvel, april 2019

Bestel De Onweerstaanbaarheidstheorie hier.